WeekendKlas biedt nieuwsgierige en ambitieuze kinderen de mogelijkheid hun zelfvertrouwen te vergroten, hun talenten te ontdekken en hun toekomstperspectief te verbreden. Door aanvullend onderwijs op zondag maken kinderen kennis met verschillende vakgebieden en beroepsgroepen. WeekendKlas is voor jongeren uit groep 7 tot en met de brugklas, duurt 2 kalenderjaren en bestaat uit 30 lessen per jaar.

De leerlingen van JES WeekendKlas hebben met veel plezier meegedaan met het Museum Debat in Boerhaave in oktober. “Het is best spannend om een stelling te verdedigen waar je eigenlijk tegen bent, maar het helpt wel om anderen beter te begrijpen”. De leerlingen vonden het erg leuk om elkaar als team te ondersteunen: “We gingen onze argumenten met elkaar delen zodat iedereen aan de beurt kwam”, “Ik durf normaal niet zo goed te praten in een groep, maar tijdens het Museum Debat lukte het heel erg goed”.

Voor de kinderen van WeekendKlas was het voor het eerst dat zij debatteerden. Het was heel spannend om te debatteren over een onderwerp dat best wel nieuw was. Alle leerlingen hebben hun mening gegeven en de belangrijkste basisvaardigheden van debatteren in de praktijk gebracht.

Rijksmuseum Boerhaave in Leiden heeft programma’s voor onderwijs: havo-vwo, primair onderwijs, mbo en heeft ook Engelstalige rondleidingen. Wil je met je groep leerlingen debatteren in Boerhaave? Neem contact met ons op: museumdebat@gmail.com.

Doe de JES Rijnland Weekend Klas na, zij gingen je voor… lees hieronder het verslag. Deze talentvolle leerlingen volgen zelfs gastlessen op zondag. Wat een kanjers!

Maandag 11 oktober 2021 Boerhaave: 10-14-jarigen: over de tentoonstelling BESMET! Met de weekendklas van JES Rijnland! De talentvolle leerlingen van JES Rijnland WeekendKlas hebben eerst een rondleiding gekregen van een museum docent. De feedback van leerlingen is verzameld:

– ik heb geleerd dat het handig is om samen af te spreken wie wat gaat zeggen. 

– ik heb als brugklas leerling in het publiek van de kinderen van JES Rijnland WeekendKlas geleerd hoe je een argument kunt voorbereiden en dan een voorbeeld kunt geven of een bewijs voor je argument en dit dan uitleggen.

– ik heb geleerd wat replica’s zijn en waarom een museum ze gebruikt in hun tentoonstellingen.- ik heb hier leren jureren als leerling uit 2 vwo.

– mij viel op dat de leerlingen van de weekendklas veel moeilijke woorden gebruiken.

– ik zag dat sommigen zenuwachtig waren om te spreken maar wel het gingen doen allemaal.

Voor leerkrachten en docenten is dit verslag als voorbeeld bedoeld om een indruk te krijgen. Leerlingen van Visser ‘t Hooft Lyceum Leiderdorp hebben gejureerd bij dit lagere schooldebat. Wil jij ook lesmaterialen ontvangen ‘voorbereiding museumdebat in de klas?’ Stuur dan gerust een mailtje: museumdebat@gmail.com.

Eerst zijn de leerlingen naar het Museum Boerhaave gegaan om informatie te verzamelen op basis van vragen over een thema en objecten, zoals bijvoorbeeld het kunnen kijken naar een anatomisch theater. De museum docent legt in deze korte video uit wat het doel van het object-onderzoek naar replica’s binnen Museum Debat Boerhaave Leiden is.

De volgende bijeenkomst zijn de kanjers van JES Rijnland gaan debatteren. Zie hier de twee stellingen die in het kader van wereldburgerschap in het onderwijs aan thema’s van nu zijn gekoppeld:

Debat 1: Een museum moet alleen replica’s tentoonstellen

Debat 2: Ongevaccineerde kinderen moet de toegang tot school worden geweigerd

Zie hier het voorbeeld programma:

15.30                  Ontvangst leerlingen

15.40                  Stellingen bekendmaken en groepjes vormen

15.45                  Objecten in het museum bekijken

16.15                  Opening door debatleider Nadine

16.20                  Energizer

16.25                  Debat 1 met stelling A

16.50                  Reflectie

16.55                  Debat 2 met stelling B

17.20                  Reflectie en juryberaad

17.30                  Afsluiting en einde

Jureren onder deskundige leiding van het Nederlands Debat Instituut

Rijksmuseum Boerhaave is uitgeroepen tot European Museum of the Year 2019. Dit is de oudste en meest prestigieuze museumprijs in Europa. De internationale jury: over het vernieuwde wetenschapsmuseum:

“De uitzonderlijke publiekskwaliteit van dit museum komt voort uit zijn kunstzinnige benadering van wetenschapscommunicatie. Belangrijke en fraaie objecten worden geïnterpreteerd met behulp van de nieuwste technologieën en met persoonlijke verhalen van degenen die gedreven worden door hun passie voor het verwerven van kennis. Het resultaat is wetenschap met een menselijk gezicht, die nieuwsgierigheid en verwondering opwekt en een breed publiek betrekt bij debatten over belangrijke wetenschappelijke en ethische vraagstukken van onze tijd.”

Luister ook eens naar de podcasts!

2022 Leiden EU City of Science : DNA-debat: Genetische Modificatie / CRISPR-Cas/ bio-technologie: we moeten het DNA van embryo’s kunnen aanpassen biologie docenten en docenten maatschappijwetenschappen, Nederlands en Engels: wij houden een DNA-debat voor scholieren in samenwerking met studenten, met vragen als:. Mogen we het DNA van mensen aanpassen? Het DNA Debat verloopt via open inschrijving. Je kunt je als school debat team hier inschrijven. Lees ook meer achtergrond informatie over genetische modificatie en kloneren. Gaat bio-technologie voor ethiek? Wie is de baas over DNA? Volg het wetenschappelijk debat over CRISPR-Cas! Bekijk hier stellingen en gebruik je stem! Vul je contactgegevens hier in als bovenbouw docent VO.

Je kunt je ook opgeven als vrijwilliger om bij JES samen te werken en gelijke kansen voor de jeugd te creëren en verschillende ervaringen en werelden met elkaar te verbinden.